BKS Iyengar

Yoga der giver dig en dejlig fornemmelse af velvære og styrke

Iyengar® Yoga - varemærket for kvalitet

BKS Iyengar

BKS Iyengar blev født d. 14. december 1918 og er 20 august 2014 draget videre til det næste liv.

 

Han begyndte som 16-årig med at få undervisning i Astanga Yoga, hans lærer var hans svoger, den kendte yogi T. Krishnamacharya. Hans lærer var Ram Mohan Brahmachai fra himalaya.

 

Iyengar giftede sig med Ramamani i 1943, de bosatte sig i Pune og fik 5 døtre og en søn.

Iyengar led som barn og ung bl.a. af tuberkulose, og allerede i en ung alder begyndte han at arbejde med sig selv og bestræbte sig på at udføre Asanas korrekt. Han arbejdede på grund af sin sygdom hårdt og målrettet på sit livs rejse mod kontrol og sejr over krop, intellekt og sind. Han opdagede, at jo mere præcis han var i sine asanas (øvelser), desto bedre fik han det. Det eneste ”guru mantra” han havde i denne første periode af sit liv var:

”Perfektion in asana”

 

 

Han trænede intenst i to år, og blev derefter sendt til Pune for at undervise. Den første tid blev svær, han måtte kæmpe for selv små ting og levede meget spartansk, men han trænede utrætteligt foran sin gurus billede, og tænkte samtidig, at hvis Gud havde bragt ham til Pune, så ville Han også finde en udvej og en løsning, så hans, Iyengar’s, liv ville blive bedre.

 

Når hans naboer så ham, var han altid fordybet i sin træning. De tænkte, at han var en mærkelig mand, siden han trænede så mange timer hver eneste dag.

”My body is my temple and Asanas are my prayers”

På trods af alle odds, den intense træning, og at han underviste i yoga for hvem som helst der var interesseret, var der mange dage uden mad. Det begyndte først at vende, da han i 1935 vandt en pris på 50 Rs fra Mahajaen i Mysore efter sin første opvisning i Yoga overhovedet.

 

Hans kone Ramamani, var hans første elev og hun var samtidig hans gode assistent. Hun kom med ideer og spørgsmål, så han under træningen af Ramamani udviklede og forfinede sin teknik, dechifreringsteknikken og at linke fra en til en anden asana. Det var også da, han lærte kunsten at føre en elev ind i en stilling og en søgende i yoga.

Ramamani medvirkede alt det hun kunne, og bidrog også til at sprede kendskabet til yoga og dens påvirkninger af krop, intelligens og ånd. At hun var så dybt involveret viste sig også afgørende på Iyengar’s bestræbelser for at forfine og videreudvikle de gamle Asanas, så hans ry som yogaterapeut og -ekspert spredtes. Kendte personligheder fra kunst og politik begyndte at søge vejledning hos ham som yogalærer.

Fra 1948 underviste han den indiske filosof Krishnamurti og i 1952 mødte han Yehudi Menuhin under en koncert turné i Indien. Yehudi Menuhin inviterede ham i 1954 til Gstaad, Schweiz, hvor BKS.Iyengar lavede den første yoga-demonstration i Lausanne.

Yehudin Menuhin skrev forordet til bogen ”Light On Yoga”, og sagde bl.a.: ”Guruji is my best violin teacher”.

Det var Menuhin, der grundlagde organisationen ”LiveMusicNow” og spillede bl.a. for sårede soldater ved fronten under 2. verdenskrig. Han oplevede musikkens positive virkning på soldaterne.

 

Fra da af begyndte BKS. Iyengar at undervise regelmæssigt i Europa og senere tog han til USA, Australien, Japan og Afrika for at sprede sin form for yoga.

 

I sundheds-magasinet ”Fit For Fun”, december 1994, skriver den kendte sportslæge Dr. Müller-Wohlfahrt bl.a.:

"Der findes forskellige former for yoga, f.eks. Hatha Yoga, som jeg beskriver her. … Hatha Yoga ved Iyengar® metoden: Den indiske mester BKS Iyengar’s metode er yderst anatomisk korrekt, et dybtgående arbejde med kroppen. Der sker en finjustering og indtrængen i stadig dybere lag og en forståelse af sammenhængen mellem kroppen og de forbundne niveauer. Dette forklarer den helbredende virkning af denne metode."

Science magasin GEO, skrev i sept. 1990: "BKS. Iyengar betragtes som en avanceret yogi af alle levende - både i praksis og i forbindelse med undervisning i yoga og teori. Talrige foredrags- og demonstrationsrejser har den kun 1,65 meter høje inder foretaget siden halvtredserne. Han har fået et verdensomspændende ry...."

 

BKS. Iyengar har skrevet mange bøger, hvoraf de fleste er oversat til talrige sprog

Den første: ”Light On Yoga” blev udgivet i 1966, og er ”Magnum Opus” indenfor yoga og bliver stadig brugt verden over.

Et andet meget berømt værk er ”Light On Pranayama”.

De to bøger blev gennembruddet til en ny form for yoga verden over. Bøgerne består primært af en detaljeret beskrivelse af de forskellige Asanas og vejrtrækningsøvelser, som sætter nye standarder for yoga.

I 1970 oprettede han sit yogacenter: "Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute" (RIMYI) i Pune, Indien, så studerende fra hele verden havde og stadig har mulighed for at får undervisning og lære de nyeste metoder at kende. Selv i hans sidste leveår 92 år gammel, trænede han hver dag og var stadig med i undervisningen, hvor han trænede sammen med de klasser, der får undervisning på instituttet. Yogalærere kan blive oplært i og vedligeholde deres viden om, hvordan man træner mennesker med forskellige sygdomme. Det er "Medical Classes", hvor der undervises på alle hverdage, og hvor syge mennesker får vejledning og træning, så nogle af deres skavanker kan afhjælpes og trænes op igen.

 

I dag er Iyengar® Yoga udbredt over det meste af verden og mange lande har indledt samarbejde mellem læger og certificerede Iyengar® Yoga lærere.

 

 

Geeta S. Iyengar

 

er en af BKS. Iyengars døtre som blev født i 1944 i Pune. Hun begyndte allerede som 10-årig at praktisere yoga under sin fars vejledning.

 

Siden 1961 har hun selv undervist, og startede i 1970 med at undervise på Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Pune. Hun har flere gange været i Europa og undervise for at udbrede kendskabet til sin fars yoga. Geeta er i sin undervisning særlig opmærksom på de specifikke behov hos kvinder.

 

Hendes bog "A Gem for Women" betragtes som en standard for yoga for kvinder.

 

 

Prashant S. Iyengar

 

er BKS. Iyengar’s eneste søn, han blev født i 1949.

 

Han har undervist i mange år på Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Pune. Hans særlige interesse er de klassiske Yoga skrifter og Yoga filosofi, som han har beskæftiget sig intensivt med. Han ser det som sin opgave at formidle denne viden i klasserne og at kombinere den gamle lære med Asana praksis.

Lidt om barnebarnet

 

Abhijata Sridhar

 

er BKS. Iyengars barnebarn. Hun underviser nu også på Instituttet i Pune, hvor hun guides af sin bedstefar, som træner sin egen yoga, mens Abhi underviser.